ИСТОРИСКИ РЕЗУЛТАТИ ВО МАКЕДОНСКАТА АТЛЕТИКА: Ивановски постави ново најдобро време на 1500 метри – нормата ја исполни и Стојоски!

Дарио Ивановски со резултат 3:44.98 во дисциплината 1500 метри го собори Македонскиот рекорд и успеа да дојде до норма за Европско Првенство. Постигнатиот резултат на Дарио Ивановски носи 1088 бодови, а воедно е и еден од највредните постигнати резултати во историјата на Македонската атлетика, согласно ИААФ бодовната таблица. Изминатиот викенд во Белград, исто така и Јован Стојоски во дисциплината на 400 метри ја исполни нормата. Тој го подобри својот личен резултат и со 47.57 е на само 8 стотинки одалечен од државниот рекорд за оваа дисциплина – тука „царува“ Исмаил Мачев…

Дарио Ивановски освои второ место на улична трка, која оваа година има и предзнак „Балканско првенство“

Во Правец, Бугарија, традиционално и оваа година се одржа меѓународна улична трка на 15 минути пред доаѓањето на Новата година, а учество зеде нашиот најдобар атлетичар на средни и долги патеки, Дарио Ивановски. Ивановски постигна одличен резултат и го освои второто место, пред „златниот медал“ на домаќинот Митко Ценов. Нашиот претставник имаше време од 19 минути и 57 секунди за 7 километри. Исто така, се натпреваруваше и неговиот тренер, Игор Јакимовски, кој на оваа првенство се пласираше на 6-та позиција.